fbpx

Luštěniny v dětské stravě

Luštěniny neboli luskoviny je souhrnné označení pro skupinu rostlin a jejich plodů zahrnující hrách, fazole, čočku, cizrnu, sóju, lupinu. Nutričně mají vysoký obsah bílkovin, množství vitamínu B, minerály, vápník, fosfor a železo. Mohou způsobovat nadýmaní, což se děje kvůli sacharidům krátkých řetězců, které jsou trávené bakteriemi v tlustém střevu, neboť jsou nestravitelné lidským trávicím ústrojím. Luštěniny mají nízkou hladinu glykemického indexu, snižují hladinu cukru v krvi a kromě sóji jsou chudé na tuky. Luštěniny s výjimkou čerstvého hrášku by se neměly jíst syrové.

Nabídnout dětem luštěniny není snadný úkol – většina kuchařek ve školních jídelnách vám potvrdí, že hrachová kaše nebo čočka často končí v koši. Stojí za tím většinou dva faktory – buď děti nejsou na luštěniny zvyklé z domova, nebo mohou být nesprávně připravené. Obecně děti nerady jí něco, co neznají. Pokud tedy doma luštěniny nepřipravujete, nemůžete po dětech chtít, aby je milovaly. Rodiče jdou prostě příkladem. Zároveň pokud nejsou děti zvyklé luštěniny konzumovat, mohou pro ně být hůř stravitelné.

Jak luštěniny zařazujeme do stravy v naší školce a jak vypadá celý jídelní lístek, se můžete podívat ZDE. Jídelní lístky aktualizujeme každý týden.

Pokud chcete do jídla luštěniny zařadit, můžete je buď přiznat, nebo je do jídla zamíchat. Některé druhy luštěnin jsou pro děti atraktivní samy o sobě, některým musíte trošku pomoct nebo je k něčemu přimíchat a některé můžete skrýt úplně. Možná budete sami překvapeni, jak mohou luštěniny chutnat. Udělat si je můžete nejen klasicky, ale pochutnáte si i na dortech, sušenkách, dezertech, pomazánkách, omáčkách, polévkách nebo salátech.

Jak tedy dětem servírovat?

  • Pro děti je důležitá vizuální stránka, nebojte se zařadit barvy: strakaté fazole, červenou čočku, žlutý a zelený hrách… Doplňujte luštěninové pokrmy barevnou zeleninou.
  • Vzhled zase doženete různými tvary: kuličky, placičky, burgry, dipy, pomazánky, atd.
  • Jděte příkladem a zařazujte luštěniny do domácího jídelníčku pravidelně. Pro začátek je kombinujte s již oblíbenými jídly.
  • Experimentujte a používejte je do polévek, hlavních jídel a salátů, naučte se z luštěnin připravovat pomazánky, karbanátky nebo sladká jídla.
  • Po prvním neúspěchu to nevzdávejte. Říká se, že na jídlo si musíme zvyknout, takže si ho oblíbíme až na šestý, a děti dokonce na desátý, pokus.

Fazolové brownies s malinami  – nejen dobré, ale i zdravé

Fazole uberou moučníku na kaloriích a zvýší obsah vlákniny a bílkovin a moučník díky nim zůstane vláčný.

Potřebujeme: 300 g předvařených červených nebo černých fazolí (pokud použijete fazole z konzervy, properte v čisté vodě), 20 g kakaa, 60 g ovesných vloček, špetka soli, 130 g medu, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 lžička prášku do pečiva, 200 ml polotučného mléka, 80 g nahrubo nasekané čokolády, hrst čerstvých malin (můžete použít i jahody nebo banán)

Troubu předehřejte na 180 °C. Všechny ingredience kromě čokolády a ovoce smíchejte v mixéru dohladka. Přidejte kousky čokolády a vymíchejte.

Nalijte těsto do malé formy (20×20 cm) vyložené pečícím papírem a rozprostřete. Posypte těsto ovocem. Pečte v předehřáté troubě asi 25 – 30 minut. Zda je moučník hotov, poznáte pomocí špejle. Po vyjmutí z trouby nechte brownies zchladnout, a před servírováním je dejte alespoň na hodinu do lednice.

Jemná cizrnová pomazánka vhodná pro děti

Potřebujeme: 100g vařené cizrny (používáme z plechovky),  100g Lučiny, 4 větší ředkvičky (můžeme použít cca 10 cm kousek jemně nakrájené okurky salátovky, ale slijeme přebytečnou vodu), nálev z cizrny, špetka soli

Do nádoby dáme cizrnu, Lučinu a trošku nálevu z cizrny, aby se hmota dobře rozmixovala. Tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Do pomazánky nastrouháme na jemno ředkvičky, dosolíme a promícháme. Dozdobíme okurkou, ředkvičkou, paprikou nebo jinou zeleninou.

Jednoduchá zeleninovo-čočková polévka

Červená čočka je zbavená slupky, tudíž neobsahuje nadýmavé látky. Její výhodou je, že se nemusí namáčet a dlouho vařit, jako jiné luštěniny.

Potřebujeme: 2 malé hrsti červené čočky, 2 velké hrsti na kostičky pokrájených brambor, půl cibule, půl hrsti strouhané mrkve, jednu lžíci strouhaného celeru, drcený kmín, ¾ l zeleninového vývaru, lžíce olivového oleje nebo másla

Velmi jemně nasekanou cibuli, kořenovou zeleninu a brambory dusíme na olivovém oleji, podléváme vodou, lehce pokmínujeme. Až brambory změknou, zalijeme zeleninu vývarem a přidáme čočku. Vše vaříme do změknutí čočky. Polévku můžeme dozdobit lžící kysané smetany.

Zábavné pěstování hrášku

Potřebujeme: semena hrachu, vodu, později květináč (truhlík) s hlínou

Hrášek je pro děti nejlepší na sázení – je veliký a rychle roste. Na povrch zeminy spolu s dětmi rozmístíme semínka hrášku na vzdálenost 3-5 cm. Položená semínka přikryjeme vrstvou další zeminy a kropíme vodou.  K hráškům můžete vytvořit jednoduchou konstrukci (stačí bambusové tyčky), po které se budou plazit. Po zasazení je třeba půdu pravidelně zalévat. K tomu dětem poslouží i malá konvička. Za několik týdnů hrášky vyklíčí a rostlinky se začnou omotávat kolem připravené konstrukce. Děti mohou pozorovat kvetení, a pak i tvoření lusků, v nichž nakonec najdou sladké kuličky hrachu. Ve vašich dětech jste právě vzbudili zájem o luštěniny…